SRKAJOČI UM

»Kot bi opisovali srkajoči um otroka! Otrokov um, ki vse sprejema in ničesar ne sodi, ničesar ne zavrača, se ne upira. Vse vsrkava, vse uteleša v človeka, ki prihaja, da bi bil enak drugim ljudem in da bi se lahko tako prilagodil, da bi živel v skupnosti. Otrok vse prenese. Pride na svet. Ne glede na pogoje svojega rojstva se oblikuje in prilagodi tako, da lahko živi v okolju, kjer je srečen kot odrasel človek … Srkajoči um vse pozdravlja, v vse polaga svoje upe, enako dobro prejme revščino kot bogastvo, sprejme vsako religijo, predsodke in šege svojih rojakov, vse uteleša v sebi. To je otrok! «

Maria Montessori, Srkajoči um, str.302

V zgornjem zapisu dr. Maria Montessori zelo slikovito opiše delovanje in sposobnost otrokovega uma v prvih šestih letih življenja. Otrok ima obliko uma, ki mu v prvih letih omogoča, da z neverjetno lahkotnostjo in to povsem nezavedno, kakor goba, vpija iz okolja vtise, izkušnje in znanje. To nezavedno srkanje v obdobju od rojstva do 3 let, ki v naslednjh treh letih postopno prehaja v zavedno srkanje, omogoča, da je vse znanje v njem zakoreninjeno veliko bolj trajnostno. Vse kar je kasneje naučeno, poteka zavestno in z mnogo večjim naporom.

Otrok do 6. leta se vsega nauči tako, da sploh ne ve, da se uči, vtisi pa ne le, da vstopijo v njegov um, temveč ga tudi oblikujejo. Zgradijo se temelji bodoče odrasle osebnosti. Na tem gradi njegov značaj, inteligenco, spretnosti, prilagodljivost, ustvarjalnost, srčnost….

Otrok iz okolja vsrkava čisto vse, kar je potrebno za njegov razvoj. Tudi naše načine obnašanja, izražanja čustev, pogled na življenje, vrednote, kulturo, jezik….

»Vsaka osebna poteza, ki jo vsrkamo kot otroci, ostane za vedno.« (Srkajoči um, str. 98)

»Kar je otrok vsrkal, ostane končna sestavina osebnosti.« (Srkajoči um, str. 98)

Na našem programu za DOJENČKE IN MALČKE boste spoznali kako pripraviti okolje, kakšne pripomočke, materiale-igrače izbrati, da bodo spodbujali otrokov srkajoči um, kako opazovati in prepoznati občutljiva obdobja in še več.

VEČ INFORMACIJ