preprostomontessori_ziveti_3

‘pomagaj mi da mislim sam’
Program za 6-12 let
*Popoldnevnice 6-12* – rad bi vedel kako in zakaj tako deluje svet
Otroci delajo v svojem tempu v okolju, ki ni tekmovalno, in se začnejo učiti abstraktnih načel.

Vsi naši programi za osnovnošolce se izvajajo v skladu s pristopom montessori. Spodbujajo domišljijo, vključujejo intelekt in razvijajo sposobnosti razmišljanja osnovnošolca.

Namenjene so otrokom, ki so hodili v montessori vrtec in nimajo možnosti nadaljevanja v OŠ montessori, kot tudi otrokom, ki se še niso srečali z montessorijem in si želijo pridobivati široko znanje, veščine učenja in podporo pri razvoju na način montessori. Popoldnevnice 6-12 so tudi enkratna dopolnitev in opora pri vsakdanjem šolskem učenju.

več informacij

Iščemo in organiziramo RAZLIČNE OBLIKE dejavnosti montessori, vse z namenom, da bi osnovnošolskemu otroku omogočili optimalni razvoj na način montessori. Na ta način želimo stati ob strani tudi staršem, ki si želijo, da bi njihov otrok zaživel v vsej svoji veličini. Da bi otrok ohranil in krepil svojo željo po pridobivanju znanja, sposobnost abstrahiranja, domišljije oz. predstavljanja ter moralno in socialno usmerjenost. Vsi si želimo, da ne bi našega otroka osnovnošolsko obdobje ‘zakrčilo’ v njegovi želji po učenju, raziskovanju in proučevanju ter razumevanju sveta in prihodnosti.

Za otroke v osnovni šoli je značilno, da želijo stvari vedeti in jih natančno razumeti. Zato jim ne posredujemo odgovorov, temveč jim pomagamo, da razvijejo svoje lastno razmišljanje in jim omogočamo, da postavljajo vprašanja. Osnovnošolsko učenje gradi znanje s poglobljenim preučevanjem sveta in njegovega delovanja.

Osnovnošolsko okolje je namenjeno otrokom, starim od 6 do 12 let. Včasih so otroci razdeljeni v dve skupini, od 6 do 9 let in od 9 do 12 let, včasih pa so vsi v eni skupini. Za osnovnošolce je značilno, da so radovedni in radi delajo v majhnih skupinah mešanih starosti na različnih projektih, ki sprožijo domišljijo, vpletejo intelekt in razvijejo svoje sposobnosti razmišljanja. Projekti vključujejo geografijo, biologijo, zgodovino, jezik, matematiko, naravoslovje, glasbo in druge oblike umetniškega izražanja. Osnovni učni načrt montessori za drugo razvojno ravnino (6-12) je t.i. Kozmična vzgoja.  Velike zgodbe, ki jih predstavimo na naših srečanjih otrokom odprejo široka polja za raziskovanje in razumevanje celote vesolja, našega sveta in vlogo moralnega človeka na njem.  Otroci morajo presegati meje učilnice. Znanje dopolnjujejo in organizirajo z obiski zunaj učilnice, da pridobijo znanje na pristen resničen način (npr. obisk tovarne, botaničnega vrta, znanstvenega centra ipd.) Mi na Vrhniki izkoristimo bogate možnosti raziskovanja zgodovine tega področja (mostiščarji, Rimljani….), geografsko raznolikost, raziščemo pečate kulture in sedeva našo kmetijo/kmetijstvo, kjer lahko veliko raziskujemo in se učimo o samopreskrbnosti, trajnostnem razvoju, naravnih virih ipd. Občasno k tem projektnim raziskovanjem povabimo strokovnjake različnih strok.  Ta pristop spodbuja občutek povezanosti s človeštvom in spodbuja otrokovo naravno željo po prispevanju k svetu.

 POLETNI TABORI Montessori

Za osnovnošolce je značilno, da tudi ko gredo na počitnice je vse njihovo druženje in delovanje povezano z raziskovanjem, učenjem in delom

PRIJAVNICA

RAZISKOVALNI VIKENDI na določeno temo

Osnovne informacije:

Kje: Družimo, raziskujemo in se učimo v zanimivi učilnici montessori, v prostorih Vrhniške hiše otrok ali na naši kmetiji Pri ponijih s klanca na sv.Trojici na Vrhniki.

Kdaj: 1x tedensko med tednom po 2,5 uri ali vikend 4 ure.

          1 sklop zajema 8 srečanj

Prijave: Program Popoldnevnice 6-12 za jesenski sklop lahko oddate evidenčne prijave povezava na prijavnico

O terminu pričetka obvestimo in ga objavimo na naši spletni strani.

Trenutno potekajo le dejavnosti na kmetiji montessori pri Ponijih s klanca https://ponijisklanca.si/

Odprte so tudi prijave na Poletni tabor Montessori 2022 PRIJAVNICA 

Vprašanja: Če bi radi še kaj vprašali ne odlašajte. 

Pišite nam na preprosto.popoldnevnice@gmail.com ali pokličite na 041 481 777