proprostomontessori_aktivnosti_3

‘Hura’ kmalu grem v vrtec’
Program 8 mesecev do 2,5 let
*UVAJAM SE*  – lahkotna priprava na vrtec
Kmalu bom zapustil zavetje doma in postal del manjše skupnosti. Program je dobra priložnost priprave na pomembno življenjsko prelomnico, kot je prehod iz varnega zavetja družine v širšo družbo – v svet. S pomočjo programa ‘Uvajam se’ je ta zahteven korak lahkotnejši tako za otroka kot za starše.

več informacij

Zakaj izbrati program *uvajam se*

Okrog prvega leta starosti gre vaš mali otročiček lahko že v vrtec.  Pripravljen je na večje izzive. Med tem se je zgodila separacija med otrokom in mamo in otrok je že pripravljen del dneva preživeti brez mame

Program je v prvi vrsti namenjen otrokom in njihovim staršem, ki se bodo z naslednjim šolskim letom priključili naši skupnosti hiše otrok. Vabljeni pa so tudi otroci in starši, ki bodo vključeni v drug vrtec in bo tako prehod iz ustaljenega okolja doma, v novo okolje vrtca, lažji.

Značilnosti in prednosti programa

V manjši zaključeni skupini otrok in njhovih staršev, otrok v skrbno pripravljenem okolju vrtca montessori spontano izbira med raznovrstnimi materiali montessori. Spoznava se z vzgojitelji oz. drugimi odraslimi, ki ga skrbno spremljajo in vodijo po poti razvoja. Zelo pomembna je tudi izkušnja sobivanja s sovrstniki. Skupina je heterogena, kar je za otroka pomembna naravna izkušnja. Otrok naravno spoznava svoje moči, kje je toliko močan, da lahko pomagam drugim, kdaj je šibkejši in dovoli pomoč drugih, in kdaj je čas, ko sem z drugimi in v miru samostojno delam in pri tem ne motim ne sebe ne drugih. Hkrati vemo, da so najmočnejši učitelji otrok vrstniki, nato okolje in šele za tem odrasli. Zato je heterogenost tako zelo pomembna. V pripravljenem okolju montessori se otrok uri v samostojnosti na način ‘če tudi je mami v bližini lahko delam in naredim sam’.

Program *uvajam se* vključuje vse dele dopoldanskega življena v vrtcu: od samostojnega prihoda in preoblačenja v garderobi, samostojnega dela z materiali, skupnega gibanja na črti, igra tišine, do skupne malice in samostojnega odhoda v garderobo in skupaj s starši domov.

Starši med tem del časa opazujete otroke, del časa pa je namenjen sproščenu pogovoru (ki poteka v ločeni sobi) o tematikah, ki so ob tej pomembni separaciji v oporo in pogum tudi vam staršem.

Pogovarjali se bomo o konkretnih vprašanjih in jih skušali skozi prizmo stroke vnesti v vaše vsakdanje življenje. In tako bo vsem lažje in sobivanje prijetno.

Osnovne informacije:

Kje: Družimo se v prijetnem okolju naše Vrhniške hiše otrok, Robova c. 27, Vrhnika.
Kdaj: 1 x tedensko, uro in pol, 5 srečanj
Prijave: Za program *UVAJAM SE* sprejemamo evidenčne prijave povezava na prijavnico

  

S sklopom 5 srečanj pričnemo v sredo, 6.4.2022 ob 16.30

PREDSTAVITVENO SREČANJE za starše je 30. 3. 2022 ob 17h, v Vrhniški hiši otrok, Roba c. 27

Vprašanja: Če bi radi še kaj vprašali ne odlašajte. 

Pišite nam na preprosto.popoldnevnice@gmail.com ali pokličite na 041 481 777