Preprosto mi

Preprosto jaz: Eda

Srce, duša in motor skupine Preprosto Montessori, ravnateljica Gorenjske in Vrhniške hiše otrok

Moj moto: Vsaka stvar ima dve plati in obenem novo priložnost. Iščimo dobre strani in poskrbimo, da spreminjamo svet na bolje.

Ime in priimek : Edvarda Šteblaj

Starost: ravno vstopila v pozna srednja leta

Izobrazba : mag. inkluzivne pedagogike, prof. lik. ped., oblikovalka vizualnih komunikacij

Dodatna strokovna izobraževanja: pedagog Montessori, terapevt Montessori (München), AMI 12-18/adolescenti (Švedska), Katehet Dobrega pastirja 3-6

Certifikati, Diplome, Priznanja: Za vse zgoraj omenjeno imam diplome ali certifikate poleg tega še vrsto opravljenih daljših seminarjev kot so MNRI integracije refleksov po metodi dr. Masgutove, pedagoške kineziologije, Brain Gym, Bal-A-Vis-X, pri FamlyLab izobraževanje o osebnostnem razvoju in rasti po Jesperju Juulu. Opravila sem še vrsto drugih seminarjev in izobraževanj s področja psihologije, zgodnjega razvoja in zgodnje obravnave otrok, otrok s posebnimi potrebami (različna področja) ipd.

Članica strokovnih združenj :

-Združenje Montessori Slovenije – ZMS (ena od štirih pobudnic in ustanoviteljic / ravnateljice takrat edinih štirih hiš otrok).Več let članica upravnega odbora ZMS in sooblikovalka kriterijev za pridobitev certifikata ustanovi ali posamezniku, ki ga ZMS podeljuje z namenom ohranjanja in spodbujanja avtentičnosti in strokovnosti pedagogike in filozofije Montessori. Trenutno sem pri ZMS članica strokovne skupine;

-Mednarodno združenje Montessori AMI;

-Združenje zasebnih vrtcev Slovenije.

Delovna doba v vrtcu Montessori: 16 let

Specializacija v vrtcu Montessori: 16 let

Kaj delam ali o čem govorim takrat, ko sem polna energije in veselja?

Načrtujem, ustvarjam. Razmišljam o življenju, o otrocih, o mladih, o vizijah za prihodnost. Načrtujem, kreiram in izdelujem dekorativne kose za prijetno funkcionalno notranje ali zunanje okolje. Veselim se vagabundskih potovanj, krajših sproščenih potepov in odklopov.

Kaj vidim kot mojo posebno veščino, s katero sem obdarjena?

Strast do kreiranja in povezovanja. Znam prepoznati notranje moči oz. potenciale posameznika in mu dati priložnost, da jih izrazi. Sem praktična, imam ročne spretnosti in znam iz neuporabnega narediti uporabno in iz nemogočega mogoče.

Kaj so tri moje kvalitete, ki bi jih posebej izpostavila?

Ljubezen in občutek za ljudi, pozitivna naravnanost in predanost. Ljudi ne ločujem, v kriznih trenutkih ohranjam mir in zaupanje in hitro poiščem nove rešitve. Sem odgovorna in znam videti celoto in obenem opaziti sleherno podrobnost.

Hobiji in teme, ki me zanimajo izven delovnega časa

Delo in hobi sta v sozvočju in ju ne ločujem. Izobraževalna filozofija Montessorijeve, njen holistični naravni pristop razvoja posameznika in kozmična vizija, me tako prevzema, da nenehno berem, opazujem, raziskujem. Rada opazujem vzorce, ki jih riše narava in ti mi dajejo nove ideje. Obožujem ročna dela, ples (Lindy hop), gledališče, vrt, zelišča in zdravilne rastline ter nomadska popotovanja. Predvsem stik z domačini, kulturo, pokrajino in to na preprost način brez večjega luksuza in ugodja. Nazadnje in ne ne najmanj pomembno latte macchiato ali kozarec dobrega vina z možem ali skodelica zelenega čaja s prijateljico/ami.

Po čem ste prepoznavni?

V vseh ljudeh in stvareh znam videti dobro in jim dati svobodo. Vedno si vzamem čas za pogovor s sočlovekom. Po oblikovanju, estetiki, po mladostni energiji ali vedrini, vedno v pogonu in v lovu za novimi idejami.

Najljubša vloga v prostem času

hvaležna žena, ponosna mami in babi, prijateljica, hči in sestra, ustvarjalka

3 besede, ki me najbolje opišejo

Srčna, ustvarjalna, inovativna

Besede s katerimi me največkrat opišejo drugi

Ustvarjalna, prilagodljiva, dober vodja, občutek za lepo. Intuitivna, sočutna, človekoljubna.

Inovativna in inspirativna. Prijazna, radoživa, komunikativna. Odločna, iznajdljiva, umetniška, pedagoška. Kreativna. Vera v človeka in prihodnost.

3 stavki, ki me najbolje opišejo

Vsak dan je zelo dinamičen in poln različnih opravkov. Hitrost misli in dejanj – vedno v akciji.

Pozitivno naravnana oseba, ki si z veseljem vzame čas za druge. Rada se umirim in poglobim.

Zanima me preteklost, razumem sedanjost in razmišljam o prihodnosti – vse v enem.

Otroška energija in prilagodljivost.

Lastnosti, ki jih najbolj cenim pri drugih

Odgovornost, predanost/zagnanost/strast, vedrino/igrivost, solidarnost, pozitivno naravnanost, občutek za pripadnost skupnosti.