preprostomontessori-trgovinica-logo


Namen razvojnih materialov ni v tem, da bi posredovali znanje, ampak, da bi služili razvoju notranjih energij.
(Maria Montessori)

Maria Montessori je v eni od svojih knjig opisala situacijo, »v kateri se majhna otroška roka, mogoče celo prvič v življenju, stegne za predmetom.« V tem gibanju je videla moč otrokove osebnosti.

Dobrodošli v svet naravnih materialov Montessori.

Materialov, ki sledijo celostnemu razvoju otroka

Kategorije izdelkov

»Narava obdari otroka s srkajočim umom, občutljivimi obdobji in mnogimi talenti. Mi pa mu lahko pripravimo spodbudno okolje in ga učimo ljubezni« Maria Montessori

S pomočjo pripravljenih materialov otrok spoznava in postopno razume resnični svet ter gradi svojo osebnost vzporedno z akademskim učenjem.

»Zbranost je stanje sreče« Maria Montessori

 Otrok se pripravlja na šolo, razvija moč koncentracije, matematični um in abstraktno mišljenje

O NAŠIH MONTESSORI MATERIALIH

Hvaležni in ponosni smo, da kot prvi slovenski ustvarjalci in izdelovalci materialov montessori že več kot petnajst let slovenskim družinam in vrtcem nudimo materiale Montessori domače, slovenske izdelave.

Naša paleta materialov je veliko manjša kot najdemo tovrstne ponudbe na svetovnem trgu. Razlog za to je preprost, prilagojeni so slovenskim otrokom in šolarjem Ravno za to se naša trgovina imenuje TRGOVINICA.

Zaradi majhnega trga in majhnih količin je tudi izdelava naših materialov pretežno ročna, kar daje materialom dodatno estetsko noto in pridih TOPLINE.

Veseli smo, da vam lahko kljub vsemu po dostopnih cenah ponudimo nekaj, kar nam in vašim otrokom veliko pomeni.

Po najboljših močeh se trudimo in pripravljamo materiale iz zakladnice pedagogike montessori, ki služijo svojemu namenu in globoko hranijo otrokovo osebnost in njegov celostni razvoj.

Nekateri materiali so preprosto taki, kot si jih je zamislila Maria Montessori, kot npr. peščene črke, premična abeceda, peščene številke….

Nekatere pa ob opazovanju otrok in njihovih specifik razvijamo in prilagajamo v našem ateljeju .

Prva spoznanja in ključe za pripravljanje dejavnosti in izdelavo materialov za otrokov razvoj, je Montessorijeva dobila iz opazovanj in dela z otroki s posebnimi potrebami.  Kmalu je ugotovila, da njeni materiali tako zelo dobro vplivajo na celostni razvoj otroka, da jih je začela pripravljati za vse otroke. Sedaj jih najdemo že na vseh kontinentih sveta.

Tudi nam izkušnje kažejo, da je še vedno potrebno rasti in se razvijati s potrebami otroka v današnjem času. Z metodo, ki nam jo je vsem zaupala Montessorijeva, smo sprejeli tudi zavezo in skrb za nadaljnji razvoj, v katerega bi ona vsekakor še naprej vlagala.

Trudimo se, da so izdelani iz čimbolj naravnih in trajnostnih materialov in lepo oblikovani. Naši izdelki imajo naravni pridih, kar otroku pomaga pri razvoju občutka za estetiko.

Pomembno je vedeti, da materiali, ki jih boste prinesli domov, niso le za kratkotrajno uporabo. So trpežni in imajo široke možnosti uporabe, od osnovnih predstavitev, do veliko izpeljank igre ali razširitev osnovne vaje. Lahko rečemo, da rastejo z otrokom.

Z otrokovim napredovanjem je tudi določen material možno uporabljati na različne načine še potem, ko mislimo, da ga je otrok že »prerastel«. Potrebno je le razumevanje pedagogike montessori, razumevanje razvojnih značilnosti otroka in nekoliko ustvarjalnosti. Oglejte si primere iger z materialom peščene črke.

So večni in brezčasni. Ko ga je vaš otrok že prerastel ga brez skrbi lahko podarite naprej ali prihranite za svoje vnuke.

Preprosto: Ker so izdelani v Sloveniji.

Je pa razlogov še veliko več:

 • Sledijo otrokovim naravnimi potrebam. Kakovost in uporabnost vseh naših materialov so preizkusili naši mali prijatelji, otroci 😊.
 • Upoštevamo visoke standarde karakteristik montessori materialov, ki jih sproti spremljajo in preizkušajo izkušeni pedagogi montessori.
 • Vsak pri nas oblikovan in razvit izdelek, skrbno oblikujejo oblikovalci in montessori pedagogi.
 • Prizadevamo si, da so predmeti izdelani iz čimbolj naravnih in trajnostnih materialov. Po zgledu Montessorijeve, ki je bila vedno v koraku s časom (tudi na področju tehnologije) in hkrati z visokim zavedanjem skrbi za okolje, tudi mi posegamo po novodobnih kakovostnih materialih in s tem iščemo praktične in ugodnejše rešitve. Tako otroku pomagamo pri razvoju občutka za estetiko/za lepo v najširšem pomenu besede ter ga vzgajamo za skrbno ravnanje z okoljem. To sta dva med poglavitnejšimi cilji pedagogike montessori.
 • Skrb za naš planet je eno ključnih ciljen vzgoje montessori. Sledimo globalnemu prizadevanju za trajnostno prihodnost. Pri tem smo z dneva v dan na boljši poti. 😉

Skrb za naš planet je eno ključnih ciljen vzgoje montessori. Sledimo globalnemu prizadevanju za trajnostno prihodnost. Pri tem smo z dneva v dan na boljši poti. 😉

 

Zavedamo se odgovornosti, da s svojim bivanjem in delovanjem ne smemo škoditi okolju. Zato se vedno bolj prizadevamo uporabljati trajnostne materiale in tudi sicer delovati trajnostno. Prvi korak pri tem je pravilna izbira materialov. Ker so naši uporabniki najobčutljivejši, najnežnejši člani družbe – otroci, je to še toliko bolj pomembno.

 

 • Materiali, ki jih lahko recikliramo ali reciklirani materiali

Za izdelovanje si prizadevamo uporabljati materiale, ki jih kasneje lahko enostavno recikliramo ali ponovno uporabimo. Material, ki je zelo lahko reciklirati je denimo plastika.

 

 • Reciklaža in rabljeni materiali

Nekatere izdelke izdelamo kar iz odpadnega materiala. S tem želimo pokazati in spodbuditi k ustvarjalnosti in trajnostnemu razvoju. Ti materiali so največkrat unikatni oz. izdelani v zelo omejenih količinah.

Če pa imate svojo idejo ali željo kaj bi naredili iz rabljenega materiala, pa nimate orodja ali časa, da bi to sami naredili, vam z veseljem priskočimo na pomoč. V naši ekipi je veliko spretnih, iznajdljivih in ustvarjalnih rok 😊.

 

 • Trpežnost

Ena od skupnih točk materialov montessori je zagotovo trpežnost. Verjeli ali ne, še vedno se da najti materiale montessori, ki so bili izdelani v času življenja Marie Montessori in še vedno brezhibno služijo svojemu osnovnemu namenu – otrokovemu rokovanju z njimi. Torej boste materiale po uporabi  lahko podarili naprej.

Pretežno so izdelani iz lesa, nekaj iz plastike ali kovine.

 

 • Zaščiteni z nestrupenimi barvami na vodni osnovi ali oljeni

Večina materialov montessori, ki si jih je zamislila Maria Montessori imajo tudi svojo značilno barvo – barvno kodo. Kot na primer roza stolp, rjave klade ipd. Zelo pomembne so barvne kode pri matematiki in tudi jeziku. Zato naše montessori materiale barvamo z barvami neškodljivimi za okolje, kar tudi pomeni, da niso strupene.

 

 • Lokalno

Veliko bolj ekološko je kupovati stvari, ki so pridelane v naši bližini. Tako namreč manj onesnažujemo okolje s prevozi čez polovico zemeljske oble, poleg tega pa domačih malih obrtnikov ne bodo izpodrinili cenejši izdelki in cenejša delovna sila daljnih dežel.

To je tudi eden naših pomembnih motivov pri nabavi surovin in trgovskih partnerjev. V največji meri, se skušamo omejevati na Slovenijo ali največ Evropske dežele.

 

 • Pošta – embalaža – transport

V zadnjem času se vedno več ljudi zaveda, da je prekomerno embaliranje in transport veliko pripomoglo k globalnemu segrevanju. Tudi mi se trudimo zmanjševati količine embalaže oz. jo večkrat uporabimo. Zato je zelo mogoče, da boste vaše naročilo dobili embalirano v že uporabljeno plastiko ali karton. Če temu ne bo tako pa vas prosimo, da jo vi kasneje še uporabite.

Prav tako se bomo za prevzem dogovorili sproti. Ali izdelek pošljemo preko pošte ali pa se morda vi uskladite s kom, ki gre spotoma mimo Vrhnike in vaše naročilo prevzame za vas, ali pa bomo mi imeli pot v vašo smer…

PRIDRUŽITE SE NAM

Imate tudi vi željo ponuditi vaš material Montessori?

 

V teh letih vas je že kar nekaj pedagogov montessori, imelo podobno željo in ste izdelali ali vsaj oblikovali material, ki ste ga lahko pri svojem delu uporabili v svoji montessori sobi.

Če želite vaš material ali le idejo, ponuditi še drugim kolegom montessori ali staršem, ki bi radi tudi doma ponudili svojim otrokom tovrstne izkušnje raziskovanja in učenja, vas vabimo, da to lahko naredimo skupaj.

Oglasite se nam in dogovorili se bomo o obliki sodelovanja.

Pišite: trgovina@preprostomontessori.si

Pokličite: 041 481 777

SKUPAJ JE BOLJE 😊

Vrhnika, Atelje Preprostomontessori:

Poslovno obrtna cona Vrhnika,
Pod Hruševco 48 D, 1360 Vrhnika

Kontaktna oseba: Eda Šteblaj

Telefon: 041 481 777

E pošta: preprostomontessori@gmail.com